Vanliga frågor vid fönsterrenovering

Information från Fog & Fönster

1. Vad ska göras i lägenheten?
· Byte av fönster i samtliga rum utom i ditt badrum om det redan har ett nytt fönster, se tidplanen som är uppsatt i ditt trapphus.
· Byte av balkongdörr.
· Nya persienner.

2. Hur ser tidplanen ut?
Tidplan är uppsatt i ditt trapphus där kan du se när det blir aktuellt för din lägenhet och följa produktionen.

3. När börjar ni arbeta i min lägenhet? 

Aviseringslapp läggs i din brevlåda med datum och arbetstid senast 2 dagar innan start i din lägenhet. Vi beräknar att arbetet tar 2-3 dagar per lägenhet.
Vi kommer att sätta upp en blankett för vår egenkontroll på din ytterdörr. Det är viktigt att den får sitta kvar då den är till för att kunna följa arbetet i just din lägenhet. När blanketten med egenkontrollen tas bort innebär det att arbetet är klart i lägenheten.

4. Hur mycket måste jag plocka undan framför mina fönster?
Gardiner och fästen måste tas ner om fästena sitter i fönsterkarmen. Ta gärna bort termometrar. Plocka undan framför fönstren ca 1-1,5 meter så att montörerna får utrymme att arbeta. Tänk på att det är stora och tunga fönster som skall bäras in och ut i lägenheten.
Om du är äldre än 75 år kan du få hjälp av Vaktmästartjänst (Fixartjänst Stadsdelsförvaltningen). Fixartjänsten innefattar:

  • Hjälp med vardagssysslor som är tunga/riskfyllda för äldre
  • Avgiftsfritt
  • Ingen biståndsprövning
  • Max 6 timmar per år och hushåll

Telefon: 08-508 14 303
Telefontid: Måndag-fredag 08.00 – 15.00

5. Vilka arbetstider gäller?
Vi arbetar 07.00 – 16.00 men det kan förekomma att vi då och då behöver lägga någon extra timme för att färdigställa en lägenhet.

6. Har montören någon legitimation?
Samtliga montörer har legitimation ID06.

7. Kommer ni att ha skor på er?
Våra montörer måste använda skyddsskor. Fönstren är tunga och vore förödande att tappa på foten utan skyddsskor.

8. Hur fungerar nyckelhanteringen?
När du fått din avisering vet du vilken dag vi behöver ha tillgång till din lägenhet. Lägg din nyckel i ”tuben” i din ytterdörr. Vi tar ansvar för era nycklar och ser till att dörrarna blir låsta samt att nyckeln lämnas åter.

9. När besiktas fönstren?
Besiktningen sker efter färdigställande. Föreningen samt besiktningsmannen bestämmer datum och delger dig som boende.

10. Putsas de nya fönstren?
Fönsterputs kommer att utföras när lägenheten är klar. Den kommer att samordnas med flera lägenheter en gång per vecka.

11. Vad händer med övriga fönster i husen?
Vi kommer även att byta ut fönster i källare, trapphus samt tvättstugor.
Se tidplanen.

12. Hur gör jag med mitt husdjur?
Om du inte har möjlighet att lämna iväg ditt husdjur under renoveringen rekommenderar vi att du låter det vara t.ex. i badrummet där du kan stänga dörren om det. 
Kontakta oss gärna så att vi känner till att du har husdjur i lägenheten.

13. Vad händer med de fina handtagen på mina fönster?
I grundleveransen ingår moderna handtag. Om du vill ha handtag som liknar de du har idag finns det möjlighet att göra en tilläggsbeställning, se bilder och information här om tillval retrohandtag.

14. Får vi nya persienner?
Ja det får ni. Det ingår vita persienner i leveransen. Dessa får inte bytas till någon annan färg. Man får aldrig använda mörka persienner som mellanglaspersienn. Detta kan ge upphov till hög värme, vilket kan leda till att glaset spricker eller att ingående delar i fönstret kan förstöras. Persiennen ska alltid vara helt nersläppt eller helt uppdragen. Är persiennen/mörkläg­gningsgardinen nersläppt en bit, och solen ligger på, kan glaset spricka p.g.a. de stora temperaturskillnader som kan uppkomma på glaset.

15. Dammar det mycket? Behöver vi täcka över våra möbler?
Det kan vara bra att täcka över möbler som står nära fönstret. Det brukar inte damma speciellt mycket och vi har dammsugare kopplade till våra verktyg men om du vill vara på säkra sidan, täck över.

16. Får jag lås på min balkongdörr?
Lås ingår för de som bor i markplan. Om du inte bor i markplan men vill få lås på din balkongdörr kan du göra en tilläggsbeställning hos Fog & Fönster för detta.

Ta gärna kontakt med oss på Fog & Fönster om det skulle vara något du funderar över, telefonnummer finns på aviseringen eller trapphus