Sopsortering

Föreningen eftersträvar utifrån miljö- och kostnadsskäl återvinning i största möjliga omfattning. Följande fraktioner kan sorteras upp på vår gemensamma återvinningsplats centralt på gården:

  • Plastförpackningar
  • Metallförpackningar
  • Kartonger
  • Tidningar & returpapper
  • Glas färgat & ofärgat
  • Matavfall
  • Hushållsavfall
  • Småbatterier

Däremot har vi inte någon hämtning av grovsopor, elektronik eller miljöfarligt avfall. Sådana sopor har du möjlighet att kasta då föreningen har städdagar en gång på våren och en på hösten, eller vid de uppsamlingstillfällen som Stockholm stad tillhandahåller antingen via återvinningscentralen i Östberga eller via den mobila enhet som kommer till korsningen Bastuhagsvägen/Bäckaskiftsvägen en gång varje kvartal.

Med SUEZ mobilapp ”Källsortera” är det lätt att sortera rätt. Ladda ner appen gratis i din appbutik så får du tillgång till en rad smidiga sorteringsinstruktioner. Alternativt följer här en närmre beskrivning över vad som får kastas i respektive fraktion:

Plastförpackningar – hårda & mjuka

Det här räknas som plastförpackningar: Schampoflaskor, ketchupflaskor, glassbyttor, pepparkaksburkar, bärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket, plastfolie, plastfilm samt innerpåsar från till exempel müslipaket. Hårda och mjuka plastförpackningar kan läggas i samma kärl. Kom ihåg att förpackningarna ska vara rengjorda.

Det här ska inte sorteras som plast: Pulkor, leksaker i plast, tidskriftssamlare och liknande. Tänk på att allt som är tillverkat av plast inte automatiskt räknas som en plastförpackning. Leksaker i hårdplast får kastas i container på våra städdagar.

Hämtning: sker av SUEZ varje måndag och torsdag.

Metallförpackningar

Det här räknas som metallförpackningar: Konservburkar, kaviartuber, aluminiumfolie, metallock, kapsyler och värmeljushållare. Om förpackningen består av flera material, till exempel en metallburk med plastlock, sortera då varje material för sig. Kom ihåg att förpackningarna ska vara rengjorda.

Det här ska inte sorteras som metall Produkter av metall – till exempel verktyg, stekpannor, hålslag och liknande. Dessa ska läggas i containern på våra städdagar eller i containern för metallskrot på återvinningscentralen.

Hämtning: sker av SUEZ varje tisdag.

Pappersförpackningar & kartonger

Det här räknas som pappersförpackningar & kartonger: Förpackningar för till exempel pasta, cornflakes, socker och andra livsmedel, mjölk- och juiceförpackningar, hundmatsäckar, bärkassar, presentpapper, omslag till bokklubbsböcker samt mindre wellpapplådor.

Det här ska inte sorteras som papper & kartonger: Kuvert (släng i ditt hushållsavfall!). Dags- och veckotidningar, broschyrer, reklamblad och skrivarpapper (lägg i behållaren för tidningar!). Stora förpackningar som inte går ner i behållaren, till exempel wellpapplådor från datorer och möbler (lämna på närmaste återvinningscentral eller skär ner förpackningen i mindre delar).

Hämtning: sker av SUEZ varje måndag och fredag

Tidningar & returpapper

Det här räknas som tidnings- och returpapper: Dags- och veckotidningar, magasin, reklamblad, broschyrer, kopieringspapper för skrivare, ritpapper samt telefon- och postorderkataloger.

Det här ska inte sorteras som tidnings- och returpapper: Kuvert, post-it lappar, vykort (brännbart – släng i ditt hushållsavfall!). Omslags-, present- och julklappspapper (läggs i behållaren för pappersförpackningar).

Hämtning: sker av SUEZ varje tisdag

Glas, färgat & ofärgat

Det här räknas som glas: Glasflaskor, glasburkar.

Det här ska inte sorteras som glas: Dricksglas, porslin, keramik, plan & fönsterglas, glödlampor.

Hämtning: sker av SUEZ varannan måndag (jämn vecka)

Matavfall

Det här räknas som matavfall: Rester av kött, fisk, skaldjur, bröd, äggskal, grönsaker, frukt. Pasta, ris. Teblad, kaffesump kaffefilter, ofärgat hushållspapper

Det här ska inte sorteras som matavfall:
Blöjor, bindor. Dammsugarpåsar. Glasspinnar, blomsterpinnar. Jord, krukväxter. Kattsand. Snus, cigaretter. Stearinljus. Allt detta bör läggas i hushållsavfall istället. Blomjord och krukväxter kan med fördel läggas i föreningens kompost som finns mellan husen i port 25 och 27

Matavfallspåsar (brunt papper) och sopkärl för matavfall finns att hämta i cykelförrådet på gården vid port 29.

Hämtning: sker av SUEZ, på uppdrag från Stockholm Vatten & Avlopp, varje onsdag.

Hushållsavfall

Det här räknas som hushållsavfall: Det som inte finns i ovanstående fraktioner eller allt ovan om man inte orkar att sortera. (detta tycker vi dock vore mycket tråkigt och ger föreningen extra kostnader då hushållsavfallet debiteras efter antalet kärl vi behöver).

Det här ska inte sorteras som hushållsavfall: Elektronik, glödlampor, kvicksilver, kemiska produkter, batterier. Detta lämnas in på återvinningscentraler eller vid den extra insamlingen som sker vid städdagarna.

Hämtning: sker av SUEZ, på uppdrag från Stockholm Vatten & Avlopp, varje tisdag och fredag.